PRESSEMEDDELELSE 15.10.2014


150 thyboer og et par folketingspolitikere stimlede i dag sammen ved Limfjordens bred i landsbyen Sennels til en stor, fælles icebucket-challenge for levende landsbyer. Målet var at sætte fokus på levende landsbyer som Udkantsdanmarks stærkeste kort i spillet om flere tilflyttere.

Sennels, Thy, er med sine 900 indbyggere i disse urbaniseringstider noget så sjældent, som en landsby i det ydre Danmark med befolkningstilvækst. Men faktisk er fænomenet ikke unikt for Sennels.

– De steder i Thy, hvor der er positiv befolkningsudvikling, er landsbyer, og vi mener, at landsbyer med stor sammenhængskraft, mange fælles aktiviteter, fælles faciliteter og vigtigst af alt engagement fra andre end blot nogle få ildsjæle, er landdistrikternes stærkeste kort for at tiltrække nye, ressourcestærke beboere. Vi håber, at denne challenge vil blive taget op og ført videre af andre landsbyer i “udkanten” af Danmark, siger Joachim Plaetner Kjeldsen, talsmand for eventen.

I øjeblikket foregår der en livlig debat i Thy om lukning af en række skoler og børnehaver pga. faldende børnetal. Sennelsborgerne ønsker med eventen at ytre pointen, at den bedste medicin mod affolkning og faldende børnetal er, at styrke de mindre lokalsamfund og gøre dem endnu mere attraktive for tilflyttere og tilbageflyttende børnefamilier.

Deltagelse fra folketinget
To af dem, der i eftermiddag deltog og hældte en spand isvand ned over sig selv, var de to, lokale folketingspolitikere Simon Kollerup (S) og Torsten Schack (V).

– Jeg synes det er en ret sjov og lidt atypisk måde at sætte fokus på yderområderne og på de landsbyer som vi har, der faktisk er i udvikling, sagde Simon Kollerup efter have været igennem det kolde gys.

– Jeg tror landsbyen anno 2014 har en rigtig stor betydning og fortsat vil have det. En tryg ramme for mange børnefamilier, der vælger nærheden i landsbyen, og det sammenhold der er, som man jo ikke finder i større byer, lød det fra Torsten Schack.

Opgør med den rådne banan
Fra Sennels håber man, at andre landsbyer vil tage udfordringen op og lave lignende events for at skabe opmærksomhed om de levende landsbyers rolle i at vende urbaniseringen.

– Det er på tide med et opgør med det fremherskende billede af visse kommuner og egne af landet som hjælpeløse ofre for urbanisering, og i stedet finde, understøtte og brande deres styrker – navnligt landsbyerne. En stærk landsby kan vende urbaniseringen til det modsatte, det er Sennels et levende bevis på, siger Joachim Plaetner Kjeldsen.

Sennels:
• Landsby i Thy ved Limfjordens bred mellem Hovsør og Thisted
• 900 indbyggere i byen – 1.300 i sognet
• Nettobefolkningstilvækst over de seneste fire år: 40
• Lokal skole og børnehave
• Købmand, som byens borgere selv har finansieret
• Idrætshal – som på 27. år drives udelukkende af frivillige kræfter

For yderligere oplysninger/kommentarer
Joachim Plaetner Kjeldsen, pressegruppen, Sennels By 28 93 18 06
Jan Christensen, aktionsgruppen, Sennels By 29 91 89 31

Indslag i TV MidtVest 15/10-2014:

 

DR er også med:
16/10-2014 – VIDEO Iskoldt sammenhold: Nordjysk landsby tager fælles ‘ice bucket challenge’