SKOLER: En melding om lukning af skoler og børnehaver har ubeskrivelig stor betydning for landsbyerne rundt om i Thy. Ikke alene går det ud over børnefamilierne, men også livet i landsbyerne generelt. Både for ung som gammel. Jeg ønsker inderligt, at byrådspolitikerne tænker sig godt og grundigt om, inden de lukker og slukker dele af Thy.
Af Katrine Okholm Bojesen, Kaldalvej 2, Sennels

Selv, har vi valgt at bosætte os uden for Thisted af flere årsager. Sammenholdet i en landsby er en af dem, et nært og velfungerende foreningsliv, herunder institution, skole, købmand og sport, er en anden. Efter vi har fået børn, er vi blevet bekræftet i, at det var det helt rigtige valg. I hvert fald lige indtil nu.

I en velfungerende landsby kender børnene hinanden længe inden de overhovedet begynder i skole. Hos os ligger skole og hal dør om dør, og der er også her at de helt små mødes med mange af de ældre børn. Ved større arrangementer er det tydeligt at, se hvad et fællesskab med andre børn på egnen egentlig betyder. Børnene leger sammen på kryds og tværs, og de større hjælper og tager sig kærligt af de små. De små nyder opmærksomheden og som forælder bliver man glad og varm indeni.

Dette sammenhold er for mig at se noget helt unikt for ”landsbyen”, og nærheden skaber trygge rammer for alle og især de mindre børn og børn med særlige behov.
Er det sådan en fremtid vores børn i de velfungerende landsbysamfund går i møde, eller hvor ligger deres fremtid? Er det på store skoler langt fra nabobørn, fritidsaktiviteter og legekammerater?
Hvor er visioner for Thy? Hvad er det, vi skal bryste os af, når vi skal trække folk til egnen? Og hvorfor lukke og slukke de steder, hvor tingene fungerer og der er befolkningsvækst?